Search
  • kohlerblanca

Varför jag hellre är växtbaserad än vegan

Min första bekantskap med veganismen gjorde jag januari 2017 då det var “vegaanihaaste”. Före det hade jag tyckt att jag aldrig skulle orka vara full-vegan men eftersom månaden gick relativt lätt så beslöt jag mig för att fortsätta. För att tillåta lite flexibilitet bestämde jag dock mig för att säga att jag var 90% vegan i stället för full-vegan. Här på senaste tiden har jag dock bytt och bara beskrivit min diet som växtbaserad.

Men vad betyder egentligen växtbaserad? Enligt vissa så är växtbaserad kost i princip samma sak som vegansk kost. Namnet kommer ursprungligen från engelska “whole food, plant-based diet” som utöver att vara helt vegetarisk också betyder att maten är minimalt processerad. För mig innebär en växtbaserad diet att största delen av ens mat är växtbaserad men inte nödvändigtvis allt. Det finns inga klara krav eller regler för när du får säga att du är växtbaserad och det är vad jag gillar. Oftast äter jag veganskt men det finns ändå utrymme för lite annat utan att jag “bryter min diet” (Hu!).

Oftast ser min mat ut såhär

Om man väljer att äta på ett sätt som skiljer sig från normen så har man oftast bakomliggande orsaker. För mig fanns det tre orsaker som gjorde att jag från början sökt mig till en vegansk kost.

1. Ekologi. Djurproduktionsindustrin kostar miljön väldigt mycket.

2. Etik. Jag älskar djur och tycker det är hemskt att de ska lida för att vi ska få mat.

3. Hälsa. En stor mängd djurprodukter kan öka risken för hjärt- och kärlssjukdomar samt cancer. Och grönsaker och frukter innehåller mycket näringsämnen och fibrer som är bra för kroppen.


Men som det oftast är i livet så är saker inte så svartvita och enkla. Många människor predikar veganism som det enda rätta, och jag håller med om att där finns mycket bra. Men när jag började tänka vidare på mina egna värderingar så insåg jag att allting inte passar ihop.

1. Ekologi. Det finns avokadon som är så god och hälsosam men dålig för miljön i den mängd de nu odlas. Och det finns betesdjur som t.o.m. kan ha en positiv inverkan på miljön.

2. Etik. Vad om djurprodukterna vi äter inte har bidragit till djurets lidande? Om ett djur ändå måste avlivas, t.ex. hjortar som blivit påkörda, har det någon skillnad då om vi äter dess kött? Hönor som har glada liv och lägger obefruktade ägg, lider de av att vi äter deras ägg som annars blir liggande? Sen tycker jag att det är knepigt med “glada kor”. Djur som under deras livsstid tas väl hand om och som mår bra, vilket gör att jag inte tycker att de skulle vara så farligt att äta dem. MEN, fast deras liv kan ha varit bra så kan slaktprocessen vara hemsk och det vill jag inte stöda.

3. Hälsa. Ursprungliga vegandieten med mycket grönsaker, bönor och linser är hälsosam. Men i och med att vege har blivit så trendigt så går det att äta ohälsosamt medan man är vege. Det finns massvis med processerad mat och du hittar vegeversioner av pizza, hamburgare, glass, karkki och chips.


Men ibland ser det ut så här

Så det är inte så enkelt. Och därför föredrar jag att säga att jag är växtbaserad där jag själv får bestämma definitionen för mig, i stället för att följa en diet där jag måste följa dess regler bara för att kunna säga att jag är vegan. Så här har jag utrymme att äta på ett sätt som stämmer överens med mina värderingar, samtidigt som jag har en beskrivning som lätt berättar om min “matinriktning”. Visst, vem som helst kan då säga att den äter växtbaserat och sedan bara äta en grönsak per dag. Men det viktiga är väl ändå vad vi gör i praktiken, inte att få en viss titel.


Avslutningsvis vill jag påpeka att jag inte är perfekt, jag kunde äta ännu mindre produkter som är emot mina värderingar. Jag kunde också sortera mera, köpa mindre och resa mindre. Men jag gör något och jag strävar efter att bli bättre och det är vad jag tycker att är viktigast. Jag tror att många blir avskräckta för att vara mera vege för att de tycker att de då måste ge upp allting. Men det viktigaste skulle ändå vara att minska på konsumtionen av djurprodukter (och stöda vettiga prducenter då man köper något) samtidigt som man ökar mängden växtprodukter. Precis som med vilken livsstilsförändring som helst, så brukar det mest hållbara resultatet komma från att göra små förändringar som du klarar av att upprätthålla i det långa loppet.


Vad är dina tankar kring "vege"?

- Blanca

0 comments