Search
  • kohlerblanca

#vadveganeräter


Fick häromdagen en fråga gällande vad jag äter som vegan och min första tanke var att "nå, helt vanliga saker". Och det är faktiskt så jag upplever det.


Innan jag provade på vegaanihaaste 2017 hade jag tänkt att jag aldrig skulle orka vara vegan. Vegetarian joo, men inte vegan (fast nu är jag nog också bara ~90%). Jag tänkte mig att man bara måste äta en massa bönor, linser och tofu + att man hela tiden måste vara supernoga med alla näringsämnen. Vilket jag tror att är en ganska vanlig bild som människor har av veganismen. Men faktum är att efter att ha gjort det här nu i nästan ett och ett halvt år så måste jag säga att jag inte alls upplevt det som varken svårt eller komplicerat. Och särskilt som jag bestämt mig för att “kunna äta” mjölkprodukter, fisk och ägg ibland (om man är bortbjuden eller om man äter på restaurang) så har det inte heller kännats så begränsande.


Så hur ser veganvardagen ut för mig då? Nå ganska liknande som den sett ut före vegantiden.


Morgonen brukar starta som den alltid startat, med gröt. För ett år sen var det med banan, blåbär, kardemumma och jordnötssmör. Just nu är det med kardemumma, kreatin, diverse frysta bär och chokladsmakande proteinpulver. Ibland kan jag variera det och äta t.ex. yoghurt med granola, plättar, smoothie eller smörgåsar (gärna med avokado). Kosttillskotten tar jag också på morgonen. Har alltid brukat äta en multivitamin & D-vitamin, nu tar jag även B12 och järn. Andra kosttillskott som jag tar nu och då är zink, kalcium, omega & magnesium. Som drycker brukar jag ha vatten + C-vitamin brustablett (mest för att det är gott) och kaffe med Oatlys iKaffe-mjölk.


En vanlig oro med veganismen är hur man ska få i sig alla näringsämnen. Nå, precis som i en diet med djurprodukter så ska man se till att äta mycket och mångsidigt med frukt, bär och grönsaker. Mörkgrön sallad, broccoli, svarta vinbär, paprika, morot, rödbeta, blomkål, avokado, sparris, oliver, tomat, gurka, jordgubbar, zucchini, äppel, banan, aubergine, ärter, bönor, linser, nötter, blåbär… Finns otroligt mycket alternativ. Allt behöver man inte få i sig på en dag men det är bra att under veckans gång försöka få in så många olika färger som möjligt.


För mig har det blivit en vana att åtminstone en av dagens måltider är en stor sallad eller grönsakssoppa. Ett enkelt och bra sätt att se till att man får i sig rikligt med näringsämnen, samtidigt som det också kan hjälpa med viktkontroll.


Sedan kommer vi till “vanlig mat”. En vanlig fundering är varifrån man får protein, är det bara från bönor och tofu? Det kanske har varit så tidigare och fortfarande är det bra att inkludera mycket baljväxter i dieten. Men jag kan ärligt säga att jag inte skulle orka äta veganskt om jag endast skulle använda mig av de oprocesserade proteinkällorna. Som tur så har det blivit så trendigt med vege så det går nu att välja och vraka bland andra proteinprodukter. Hemma hos oss används bland annat nyhtökaura, härkis, oumph, hälsans kök, tofurky, vöner och bon vegan.


Själva rätterna jag lagar är annars ganska samma som jag lagat tidigare. Köttprodukterna byts ut till något vegetariskt alternativ och mjölkprodukterna byts oftast ut mot havre matgrädde/havremjölk/havre fraiche. Det enda som jag ordentligt saknar är ost! För än så länge har jag inte hittat en veganost som är tillräckligt bra för att användas regelbundet. Det som jag har kunnat använda i stället är öljästflingor, eller om jag vill ha det mera som sås, öljästflingor + havre matgrädde.


Att äta veganskt behöver inte heller automatiskt betyda äta hälsosamt. Pizza, hamburgare, vegan-kebab, hot dogs, glass, choklad (många vanliga mörkchokon är vegan), laku, chips, karkki. Allting går det att hitta goda veganalternativ av.

Så ja, varken svårt eller speciellt. Och med en viss grad flexibilitet inte heller krångligt då du blir bortbjuden. Det kommer i framtiden dyka upp recept här på bloggen för dig som söker inspiration till nya maträtter. Man kan även följa @greensandgainz på instagram för mera frekventa matuppdateringar.

- Blanca

0 comments

Recent Posts

See All