Search
  • kohlerblanca

Strezz & Gainzz

Alltid är inte den hårdaste träningen den mest optimala träningen. Det är sant att om man vill att kroppen ska bli starkare så måste man utmana den lite och ge den en orsak att behöva bli starkare. Men för att det ska lyckas så måste vi också kunna återhämta oss från träningsstressen.


Så om allt är frid och fröjd i vardagen, enhörningarna hoppar bland rosa fluffiga moln och det regnar pengar från regnbågar, så har vi alla förutsättningar för att snabbt vara i back in the game efter att ha nästan dödat oss bland vikterna. Och joo, då kanske den hårdaste träningen är den mest optimala. Men när nu tyvärr vardagen inte riktigt fungerar på det viset. Vi har deadlines. Vi har pengastress. Vi stressar över hur partnern köpte märke X av den där ena produkten i stället för märke Y och nu går hela världen under.


Så då, om vi ännu lägger in ett träningspass som får dig att bara vilja ligga mitt på golvet och dö, kommer du snarare känna dig som en zombie än som en superhjälte de påföljande dagarna. I en studie av Stults-Kolehmainen (2014) fann man att för personer som upplevde hög nivå av stress i vardagen tog det upp till dubbelt så lång tid att återhämta sig från ett träningspass jämfört med personer som upplevde låg nivå av stress (96h/48h). En studie av samma grupp från 2008 fann även att höga nivåer av stress resulterade i mindre styrkeförbättringar under 12 veckor jämfört med de som upplevde mindre stress.


Vad betyder det här i praktiken? Nå först av allt skulle det vara bra att försöka minimera stressen i vardagen eftersom det inte bara inverkar negativt på dina gainzzz, utan även på många andra hälsofaktorer. Det här kan vara träna stresshantering med hjälp av meditation, tidsplanering (och följa den), be om hjälp och planera in avslappningsstunder i vardagen. Men eftersom det ofta är lättare sagt än gjort och vi ändå upplever superstressiga tider i livet, så kan det vara bra att inse när vår återhämtningskapacitet inte är på topp och då i stället röra på oss på ett lite mindre krävande sätt så att återhämtningen inte kräver lika mycket tid. Resultat kan du ändå få och du orkar bättre med resten av livet om du inte tar all energi ur dig i gymmet.

- Blanca


Chronic Psychological Stress Impairs Recovery of Muscular Function and Somatic Sensations Over a 96-Hour Period. Stults-Kolehmainen et. al. (2014) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24343323

Strength gains after resistance training: the effect of stressful, negative life events. Stults-Kolehmainen et. al. (2008), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18545186

0 comments