Search
  • kohlerblanca

Stark graviditeten igenom: Första trimestern

PCOS och graviditet

3.10 var det där, plusset på stickan. Och där startade äventyret på riktigt.

Det var inte många veckor efter att jag lämnade bort p-pillrena som jag blev gravid, ett negativt test hann jag ta före det positiva. Eftersom jag blev diagnostiserad med PCOS (polycystiska äggstockar) för tre och ett halvt år sen så var det ingen självklarhet att det skulle vara lätt att bli gravid. Men som tur så ger hälsosamma levnadsvanor bättre förutsättningar och mina piller hade hållit symptomen under kontroll, så allt gick mycket snabbt.


Slutet av vecka 13. Inte mycket mage syns, men sakta börjar den växa

Nu är jag i mitten av vecka 15 och är då alltså inne på andra trimestern. Tänkte därför gå igenom hur första trimestern förlöpt.


Träning under första trimestern

Till att börja med tänker jag säga att mitt mål är att hållas så fysiskt aktiv som möjligt hela graviditeten igenom. Graviditeten och förlossningen är en tuff fysisk prestation för kroppen och därför vill jag hålla den i så bra form som möjligt + att motion har alla andra positiva hälsoeffekter.


Nu, första trimestern. Egentligen har min träning inte ändrats hemskt mycket. Eftersom magen först nu börjar anas så har den inte begränsat något. Däremot så har jag varit ganska trött så jag har varit tvungen att ta det lite lättare. Så gym fyra gånger i veckan byttes till gym tre gånger i veckan, och en del av vikterna har bytts till lite lättare. Och framförallt så bryr jag mig inte om att träningen ska gå framåt, jag är riktigt nöjd så länge vikterna hålls någorlunda samma. Enda övningen som hittills fallit bort är hip thrusts med stången på höfterna för det blev obekvämt på magen.


Utöver gymmet har jag gått på länk 1-2 gånger i veckan, ridit två gånger i veckan samt gått på promenader de dagar jag inte orkat göra något annat. Och så finns det några enstaka dagar då jag i princip legat på soffan hela dagen.Dieten under första trimestern

Maten har väl varit den största utmaningen i vardagen. Jag har som tur inte spytt något (även om det varit nära några gånger), men jag har nog mått illa nästan konstant och haft dålig aptit. Nu börjar det väl nog lite svänga tillbaka till normalt. För en person som är van vid att älska att äta mycket, och hälsosam, mat och dessutom kocka den själv så har det här varit en väldigt främmande upplevelse. De enda grönsakerna som gick ner vid ett tillfälle var mina barndomsfavoriter, tomat och morot. Annars så åt jag en tid ganska mycket halvfabrikat, snabbmat och ostsmörgåsar. Och massor frukt! Särskilt mandariner! Tillsammans med chokladproteinpudding för att nu ens få något protein med. Ibland har jag även druckit någon sorts grön smoothie. Men det var nog en stor förändring att plötsligt inte alls vilja tänka på mat, inte vilja äta och särskilt inte äta hälsosamt.Nu börjar jag som sagt må lite mera normalt. Fortfarande har jag vissa dagar då jag kan börja må dåligt efter att jag ätit. Ju mera normalt jag börjar må, desto mer normal kommer min diet bli. Dvs mycket grönsaker och fullkornsprodukter och inte super mycket godsaker och näringsfattig mat. Jag har ätit lite mera mjölkprodukter och ägg (från glada hönor) under den här tiden än tidigare och kommer säkert fortsätta med det, kanske inte riktigt i lika hög grad som under illamåendeperioden. Fisk försöker jag också äta nu två gånger i veckan.

Överlag så har första trimestern varit en stor känslobergochdalbana. Tröttheten, illamåendet och alla andra förändringar som sker, medan resten av livet rullar på som vanligt, gör att det har varit mycket att processa. Är vanligtvis också en känslig person där tårarna lätt kommer fram, och nu har det nog varit ännu mer när hormonnivåerna i kroppen ändras. Som tur har man de nio månaderna på sig att förbereda sig och samt ultraljud nu och då som påminner om den härliga orsaken som gör att jag mått sämre.

- Blanca


Om du vill ha hjälp med hur du kan träna och bygga en stark kropp skador och smärtor till trots, ta kontakt! greensandgainz@gmail.com


6.12.2018, ännu rullar träningen på någolunda normalt


0 comments

Recent Posts

See All