Search
  • kohlerblanca

Stark graviditeten igenom: andra trimestern

I morgon börjar vecka 29 för mig och därmed också tredje och sista trimestern. Därför tänkte jag att det igen skulle vara dags för en tillbakablick över hur det gått med träningen och maten under den här delen av graviditeten.Träning under andra trimestern


Till att börja med vill jag säga att så länge man mår bra och det känns bra så kan man fortsätta träna. Det är en vanlig missuppfattning att det kan vara farligt och orsaka missfall, men faktum är så är det sämre för hälsan att inte träna än att träna under graviditeten (så länge du inte har en hög-risk graviditet).


När du tränar och är aktiv har du en minskad risk för graviditetsdiabetes (jag har PCOS som ger högre risk för det, men har varit på två sockerbelastningstest som båda gett utmärkta resultat), havandeskapsförgiftning, samt minskade depressionssymtom. Utan förhöjd risk för missfall eller förtidig födsel.


Träning hjälper dig även att hantera den ökade kroppsvikten bättre (som dessutom fördelar sig ojämnt över kroppen), gör det lättare att återhämta sig efter förlossningen och underlättar dagliga aktiviteter både under och efter graviditeten.


Men i takt med att bebisen och magen växer så behöver man modifiera sin träning allt mer. Det som jag började med genast i början av graviditeten var att träna bäckenbottenmuskulaturen och att anpassa trycket mot bäckenbottnet i olika träningsrörelser. Det gjorde jag dels med att träna sk "connection breath" där man slappnar av bäckenbottnet vid inandning och lyfter upp det under utandning. Och dels genom att i gymmet använda lättare vikter med högre repetitioner, och se till att jag andas ut under det koncentriska skedet av rörelsen.


Andra sätt som min träning ändrats? Jag har lämnat bort direkta core-övningar även om det finns vissa man ännu kan göra under graviditeten. Så har jag börjat gå till gymmet fyra gånger i veckan i stället för tre, eftersom jag har upplevt att det fungerar bättre för min återhämtning. Träningstypen har varit mera i stil med bodybuilding träning eftersom det fungerar så bra med lättare vikter, och med mycket fokus på teknik och mina egna svaga punkter. Målet har egentligen bara varit att upprätthålla min fysiska form, men det kan t.o.m. hända att jag lyckats sätta på lite mera muskelmassa på vissa ställen.


Löpningen slutade jag med redan i början av andra trimestern. Dels för att det kändes som att jag var kissnödig under hela länken, och dels för att vädret helt enkelt blev sådant att det inte var lika bra att springa ute (kallt och snöigt). Ridningen har jag fortsatt med 1-2 gånger i veckan, och även om jag hade förberett mig på att det skulle ta slut kring vecka 24 så har jag ännu kunnat hålla på med det.

Till sist vill jag säga att med träningen så är det viktigt att lyssna på sin egna kropp. Inte pressa den onödigt, undvika rörelser som inte känns bra och ta tid att vila om det känns som så. Jag har haft turen att inte ännu ha några smärtor som begränsar vad jag kan göra, men vissa ställningar känns inte bra med magen och vissa dagar är kroppen bara så trött att jag antingen skippar träningen helt och hållet eller sen bara gör något lättare för att lätta jumppa kroppen.Dieten under andra trimestern


Här har det inte varit så mycket speciellt. Illamåendet försvann kring vecka 14 och efter det har jag ätit precis som jag ätit före graviditeten. Vilket då alltså betyder främst vegansk mat med mycket grönsaker. I vardagen mera hälsosam mat, men med mycket undantag för här har hunnit vara jul, nyår, min födelsedag, semesterresa och dagar då jag nu bara haft lust att äta lite pizza eller karkki.


Men inga underliga cravings ännu heller.


Det att man kalorimässigt skulle behöva äta för två stämmer inte, utan ens energibehov under graviditeten ökar endast med 350-500kcal/dag. Eftersom min aptit har varit alldeles som alltid så har jag inte tänkt något extra på att jag ska äta mera, jag äter ändå mycket ;) Så har jag mera gått enligt känsla. Om jag är hungrig och känner att kroppen behöver energi, så äter jag mera. Och om jag är mindre hungrig och orkar bra, så äter jag lite mindre.Övriga tankar

Andra trimestern har nog definitivt kännats lättare än första. Mitt mående har varit betydligt mycket bättre och mentalt så har jag också varit lugnare. Nu börjar jag igen känna mera av graviditeten eftersom magen har vuxit såpass mycket (och värre blir det) men jag hoppas på att kunna fortsätta vara aktiv och må någorlunda okej ännu i flera veckor.

Är nog en alldeles otrolig grej hela graviditeten och att det faktiskt är en ny människa som växer där inne i min mage. Och att om bara ~tre månader så är den personen ute och vi blir en familj på tre.

- Blanca


0 comments

Recent Posts

See All