Search
  • kohlerblanca

Skadar fel teknik faktiskt dig?

Om din rygg rundar sig kommer du skada din rygg! Om dina knän faller inåt när du springer kommer du skada dina knän! Om ditt skulderblad inte rör sig korrekt kommer du skada din axel!

... men så ser vi hur människor gör det här hela tiden utan att någonsin få problem?


Så hur viktigt är det egentligen att ha perfekt teknik?


När det gäller att minska risken för skador så beror det på din kropps förmåga att anpassa sig och bli starkare. För det är när belastningen på kroppens strukturer (så som ledband, senor och muskler) är större än strukturernas kapacitet, som skador sker.

Men det fantastiska är ju att våra kroppar faktiskt kan anpassa sig till ny belastning! Ifall du alltid har lyft saker med rundad rygg så kan det hända att allting i din rygg blivit så starkt att du inte får några problem. När vi tränar och belastar våra kroppar är det nämligen inte endast musklerna som blir starkare, utan även de andra strukturerna.


Nyckeln är bara den att kroppen måste hinna anpassa sig till de nya kraven som sätts på den. Så om du plötsligt börjar lyfta en massa tunga saker med rundad rygg, så kan det hända att din kropp inte har tiden eller kapaciteten att anpassa sig till det. Och du skadar dig.


Så hur viktigt är det då med "korrekt" teknik?

Vad gäller risken för skador så beror det på din kropps anpassningsförmåga (vilken påverkas av alla saker i ditt liv: diet, stress, sömn, genetik osv.). När belastningen är stor, antingen mycket åt gången eller väldigt tungt, och du har låg anpassningsförmåga - spelar din teknik större roll. Men med mindre belastning och god återhämtningsförmåga. Tja... Din kropp är gjord för att röra sig på många olika sätt.


När tekniken har betydelse

Bara för att intesåperfekt teknik inte nödvändigtvis leder till skador så betyder det inte att det inte finns någon orsak att bry sig om hurdan teknik man använder.


Prestation

Om ditt mål är att prestera så bra som möjligt i en sport så finns det vissa sätt att utföra rörelser som är mera effektiva än andra. En viss lyftteknik kan hjälpa dig lägga mera vikt på stången. En rak och balanserad löpteknik kan vara energisnålare. Och genom att få med hela kroppen kan dina kast plötsligt bli kraftfullare.


Stärkande av specifika muskler

När jag arbetar med mina kunder på gymmet är jag ofta ganska noga med tekniken av den orsaken att målet där är ofta rehabilitering eller estetik, och då vill vi komma åt specifika muskler. Genom att finslipa tekniken och använda kroppen på ett visst sätt så är det då lättare att få de önskade musklerna att göra större del av arbetet.


Undvikande av smärta

Om någon rörelse börjat göra ont så kan en teknikförändring bidra till en paus från smärtan. Här behöver dock förändringen inte betyda förändring till korrekt teknik, även vad som anses som korrekt teknik kan orsaka smärta och då kan "fel" teknik vara det som hjälper oss att fortfarande röra på oss och göra de saker vi vill göra.


Men om du får de resultat du vill, känner arbetet i de musklerna du vill och du ökar träningsbelastningen på ett smart sätt, så behöver du inte nödvändigtvis ändra din teknik. Även om den inte är vad som anses perfekt.

- Blanca

0 comments