Search
  • kohlerblanca

Bra rumpa - bra liv


Skönhetsideal har alltid funnits och kommer väl alltid finnas. Kvinnor ska vara runda. Nej, de ska vara supersmala. Och ha gigantiska bröst. Och nu var det sittdynans, alltså rumpans, tur att vara i fokus.


Det är såklart inte en bra grej med skönhetsideal som sätter press på hur man borde se ut. Jag kan ändå inte se det som totalt ont just nu - som fysioterapeut kan jag finna en del positivt med den nuvarande trenden.


1. Det har fått tjejer till gymmet för att träna sina muskler i stället för att bara springa på löpband i flera timmar.

+

För att kunna få rumpan att växa så måste man äta ordentligt.


2. Att träna rumpan genom höftextension ger motbalans till den sittande ställningen många av oss befinner oss i stora delar av dagen.


3. Träning av höftabduktion och utåtrotation som hjälper att ge en trevlig rund form till rumpan hjälper även till med att stabilisera höften och knäet i sidled, vilket kan förebygga och hjälpa mot knäproblem.


4. Övningar som kyykkyn och marklyft, som många använder för att träna sin rumpa, hjälper också då man behöver lyfta tunga saker från golvet med bra teknik.


5. Att träna kyykkyn är bra för att i hög ålder kunna ta sig upp från stolen, WC:n, golvet.


Så oavsett om du är ung eller gammal, kille eller tjej, intresserad av stora rumpor eller ej – ut och träna rumpan! Det är bra för hälsan!


- Blanca

Nu förutsätter jag ju förstås att träningen utförs med korrekt teknik och ett smart program för att undvika skador. Och så finns det ju såklart en massa negativt med skönhetsideal, men denna gång fick det positiva stå i fokus.

0 comments