Search
  • kohlerblanca

Proteinboomen - skadlig för hälsan och planeten?

Sen fitnesstrenden satte igång har plötsligt proteinet blivit det viktigaste i vår diet. En stor burk med proteinpulver hör till nödvändigheten i varje ens lite tränande människas skåp och var och varannan produkt försöker locka konsumenter med sitt höga proteininnehåll. Men vad kan den här boomen ha för långtidseffekter?


Hur nödvändigt är proteinet?

Jag har hela min uppväxt fått höra kommentaren att vi i västvärlden äter mera protein än vi behöver. Vilket är sant på ett sätt, en vanlig människas proteinbehov är inte hemskt stort och med en normal diet är det lätt att få i sig tillräckligt för att täcka det behovet. Å andra sidan så har det kommit många forskningsstudier som visar en viss fördel i muskeltillväxt då man äter mera protein + att om man är på diet kan man hålla kvar en större andel av muskelmassan då vikten sjunker. En diet med högre proteininnehåll kan även hjälpa att hålla hungerskänslan borta en längre tid. Men när man väljer en sak så måste man välja bort andra, i detta fall innebär det fett eller kolhydrater. Ett tillräckligt fettintag är viktigt för hormonerna och ett tillräckligt kolhydratintag kan vara viktigt som energikälla för hårda träningspass.

Riktigt bra kan man bygga muskler på en växtbaserad diet utan proteinshakes

Proteinets påverkan på hälsan

Trots vad som tidigare sagts så verkar en hög proteinkonsumtion inte vara skadlig för njurarna. Det vill säga, för normala och fungerande njurar. Däremot så är det möjligt att en hög proteinkonsumtion kan ge en förhöjd risk för cancer + leda till förtidigt åldrande på cellnivå. Proteinet verkar anaboliskt, uppbyggande, och det är inte bara muskelcellerna som påverkas av det här. Forskningen på det här området är dock ännu bara i början, men dessa är möjliga sidoeffekter.


Proteinboomen - skadlig för djuren och planeten?

En annan sidoeffekt som jag själv åtminstone inte tänkt på så mycket, men som påpekas i boken ”Lihansyöjien maa”, är påverkan på djuren och via det, klimatet. Trots den vanliga oron gällande vegansk diet gällande att man inte kan få tillräckligt med protein, är det fullt möjligt att täcka sitt protein- och aminosyrebehov med en totalt växtbaserad diet. Det är dock inte det vanliga för tillfället i vårt samhälle, utan största delen av proteinintaget kommer från djurkällor. Kycklingbröst är den klassiska bodybuilder-maten och den får sällskap av den ahh så typiska kvargen. Så i och med att människorna blivit besatta av protein, och det är just precis protein från djurkällor som är populärast, stöds hela djurproduktionsindustrin. Vilken är en stor belastning på vår planets hälsa.


Så inte är det direkt farligt att äta en proteinrik kost, men inte är det helt problemfritt heller. Som hårt tränande (och nu dessutom gravid) ser jag nog till att få i mig protein vid varje ordentlig måltid. Jag tycker ändå att hela den här proteinhetsen har gått onödigt långt och att man klarar sig bra utan en gigantisk påse proteinpulver i köksskåpet.

- Blanca


Källor: - Levine et al. (2014) Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population

- Anttonen, Taru & Vornainen, Jukka. Lihansyöjien maa

0 comments

Recent Posts

See All