Search
  • kohlerblanca

Planlöst irrande omkring


Jag började för ett par veckor sen coacha mig själv. Jag har gjort upp ett program och lägger in det i samma system vart jag sätter mina kunders. Och så uppdaterar jag det enligt min utveckling.


Jag tycker att det är intressant att se hur stor betydelse det har att faktiskt ha en ordentlig plan nerskriven, även om det är jag själv som gjort den. Hela första halvåret har jag tränat lite mera enligt känsla. Jag kan ju principerna för träning och har haft en idé om vad jag tränar för så någon röd tråd har jag ju haft. Men jag skrev aldrig ner vad exakt jag skulle göra och hur mycket jag skulle göra. Gick mera bara på minne och känsla. Det kan kännas ganska skönt - att bara få göra vad man har lust med just då. Men för att komma vidare så var det inte optimalt.


Tröttare, eller bara mindre inspirerade dagar, var tröskeln att lämna bort övningar mycket låg. Sen kunde jag få en känsla av att jag tagit det för lätt för länge vilket resulterade i att dra ett onödigt hårt pass. Eller så hade jag en vecka lust att träna mer för styrka och nästa vecka mera för hypertrofi.


Att ha en genomtänkt plan hjälper att träna just rätt mängd på rätt saker. Tillräckligt mycket för att komma närmare sina mål – men inte för hårt för snabbt så att man bränner ut sig eller skadar sig. Det gör det klart när du ska ge järnet och när du får ta det lugnt i lugn och ro. Sen kan det ju alltid hända att planen måste justeras i farten, men tröskeln är högre för att avvika från vad man tänkt sig.


Fast det är jag själv som gjort mitt egna program och fast jag på morgonen sätter in vad jag ska göra samma eftermiddag så märker jag en stor skillnad i hur jag tränar. Hur jag kan pressa mig lite extra för att jag vet att enligt mina beräkningar borde jag klara av det här. Och hur jag en söndag kan ta det lugnt utan stress för jag vet att det här är dagen som ger mig energi för veckans träningar.


Utan en plan irrar man lätt omkring och slösar energi på onödiga grejer. Det kan vara skönt att ibland välja den väg som är mest lockande i stunden. Men om du har ett mål att nå så

- Blanca


Hur ser din kommande vecka ut? Har du planerat den?

Vanligtvis tränar jag må, ti, to & fre men resten av mitt program den här veckan gör så att det nu blir må, ons, to & lö. För resten av livet (eller kanske snarare jobbet) borde jag ännu bli bättre på att lägga upp en plan som jag också följer.

0 comments

Recent Posts

See All