Search
  • kohlerblanca

När skadan sker

Ett skott från en pistol går igenom dig för att din hud inte är tillräckligt stark för att stoppa den. Du bryter ett ben för att benet inte är tillräckligt starkt för att stå emot pressen som vill bryta det. En sena går av för att draget i den är större än den klarar av att hålla emot.


Skador är som en kopp kaffe. Precis som en kaffekopp svämmar över när mängden kaffe är större än vad koppen kan innehålla så sker skador då belastningen är större än vår kapacitet att hantera den.


När du tränar fylls din kaffekopp på, långsamt eller snabbt beroende på hur mycket du gör. Samtidigt blir din kopp också större (det här är en magisk kopp som växer och krymper). Ifall du går för snabbt framåt i din träning, eller om din kopp fylls av annan stress från livet, kommer kaffenivån stiga snabbare än koppen växer. Det resulterar till slut i att koppen svämmar över = du får en skada.


Vad sen?

Vanligtvis när vi skadar oss och får ont är första tanken att nu tar man det lugnt och gör absout ingenting. Det kan vara bra helt i början, låta moder natur sköta sitt och kaffenivån får sjunka. Men om du fortsätter att inte gör något, t.ex. om du är rädd för att det ska göra ont eller att du skadar dig på nytt, så kommer din kopp också bli mindre. Då kommer du inte i fortsättningen kunna ha lika mycket kaffe i koppen, kanske t.o.m. ännu mindre än i början. Det betyder att om du efter en skada inte gör något i ett några veckor och sedan går tillbaka till träningen när du inte har ont mera, så kan du inte nödvändigtvis börja om från var du var tidigare, utan måste gå tillbaka några steg.


Därför måste du lägga in arbete på att bygga upp koppen på nytt. I början såklart mycket försiktigt, kanske mera med tanken att förhindra koppen från att krympa för mycket. Men sen måste du få koppen större om du vill klara av mera i framtiden. Och detta gör du med träning där du sätter press på att strukturerna ska bli starkare – men tillräckligt långsamt så att kaffet inte svämmar över igen.


Du kan inte göra så mycket för att bygga kapacitet för att stoppa ett pistolskott. Men du kan förbättra din kapacitet att hantera belastningen från vardagliga saker. Det kräver dock aktivt arbete. Passiva metoder som massage och vila kan kanske hjälpa i början med att sänka kaffenivån. Men det är träningen som bygger en större kopp.

- Blanca

0 comments