Search
  • kohlerblanca

Låt målet vara att ta hand om dig själv

Under vår första vecka på VNF har vi spenderat mycket tid med att lära känna varandra och träna vår kommunikationsförmågor genom att intervjua varandra. Under diskussionen jag hade med mitt par kom såklart mitt hälsointresse upp och jag nämnde också det dåliga förhållandet jag haft med hälsosamma vanor. Som fråga fick jag då att vad skulle jag ge som råd för andra som lider av liknande problem. Och det fick mig att fundera vidare här ännu efteråt.

Under resor har jag tidigare kunnat stressa över hur maten där påverkar vikten. Det tar dock bort en del av glädjen och den härliga upplevelsen av att vara på resa om jag där funderar för mycket på vad jag sätter i munnen

I stunden blev mitt korta svar att man ska försöka fokusera på hur man mår mer än hur man ser ut. För att se bra ut men må skit är helt från helvete. Det är bara en liten tröst att vara nöjd med sin kropp när allt annat känns eländigt. Men om du prioriterar hur du mår och låter dina val styras så att du optimerar hur du känner dig, då är det lättare att vara accepterande av sin kropps utseende (tycker jag). Sen behöver ju inte det ena utesluta det andra.


Att bara prata om vad som är hälsosamt och inte enligt forskning blir så snävt i verkliga livet. Det finns många saker som på papper kanske är det bästa för att leva ett långt och friskt liv men dessa saker tar oftast inte med den psykiska delen av välmående.


Det är inte hälsosamt att träna och äta “rätt” om det alltid bara känns som ett måste och du njuter inte av det. Men du mår troligen inte så bra heller om du aldrig rör på dig och bara äter skräpmat.


Men det är en utmaning. Att veta vad som är hälsosammast för en själv i stunden. Vill du bara ligga på soffan i dag för att du är lat eller är det för att du faktiskt behöver vila? Du vill kunna koppla av med maten och njuta av lite ohälsosamheter, men gör du det halva veckan? Påverkar de där extra kilona dig mera negativt än vad som krävs för att få bort dem?


Försök då fråga dig själv, vad kommer få dig att må bättre i längden? Om du alltid väljer det “hälsosamma” alternativet som ibland kan kännas tråkigt eller jobbigt, hur påverkar det? Och om du alltid väljer det “ohälsomma” alternativet som känns mera lockande just då, hur får det dig att känna dig om ett par timmar? Om ett par år?


Det kan vara svårt att helt strunta i hur man ser ut, och inte behöver man kanske det. Men hur du mår borde gå före hur du ser ut.

- Blanca

0 comments