Search
  • kohlerblanca

Låt inte siffrorna på vågen distrahera

En fd ortorektikers tankar efter InBody


Jag gick igår på InBody-mätning. Gjorde senast en sådan för ett år sedan och före det hade det gått några år. Mina känslor till InBody är lite tudelade. Å ena sidan så tycker jag att det är ett jätte bra sätt att se ens träningsutveckling och vad ens vikt faktiskt består av, något som en vanlig hemmavåg inte kan. Men som en person som har varit rädd för att få mera fettmassa, så har resultaten kunnat bidra till ganska mycket stress och ångest då siffrorna inte visade vad jag ville.


Det var vad som hände vid kulminationen av min överträningsperiod, och det var vad som höll på att hända igår.


Jag bokade in den här mätningen för att jag kände att jag är ganska nöjd med var jag är just nu. Jag stressar varken över maten eller träningen, känner mig frisk och är riktigt nöjd med hur min kropp ser ut. Så jag tänkte att det skulle vara intressant att se vad siffrorna säger under en sådan här period. Eftersom jag vet hur jag har reagerat tidigare på icke-önskade resultat så sade jag åt mig själv att det har absolut ingen skillnad vad det visar nu. Men så visste jag också att jag vägde ca 2kg mer än vad jag gjorde för ett år sedan och hoppades ändå på att kanske sådär 1kg skulle vara muskelmassa.


Nåja, 0,5kg var muskelmassa och 1,3kg var fettmassa. Cue: panikklockor ringer i mitt huvud. Visst, 0,5kg till muskler, MEN 1,3kg till fett. Fettprocenten hade gått upp en procentenhet. Katastrof!


Eller nåja… Men det här var vad min första reaktion var. Min nästa reaktion var att bli arg på min första reaktion. Det här är ju just precis det som jag arbetat på att komma ifrån och vad jag vill att andra människor ska komma ifrån. Att bara fokusera på siffrorna och bara fokusera på att man ska ha så lite fett som möjligt, i stället för leva på ett sätt där man mår bra och kan vara nöjd över vad kroppen kan göra.


Före sommarens vandring i Repovesi då jag igen konstaterade hur härligt det här i form för att orka göra fysiska aktiviteter i livet

Det kändes så dumt. Och fånigt. Här hade jag varit hur nöjd som helst över min situation och så, bara för att siffrorna visade en viss sak så skulle jag bli missnöjd med mig själv? Nämen.

När jag började fundera lite närmare så började känslorna lätta. För att i hälsoväg har jag faktiskt gjort det som mitt huvudmål varit. Under året prioriterat min ork och livskvalitet framför att få optimala resultat i gymmet. Under senaste året har tränandet varit utmanande och jag har då faktiskt tagit det lugnt då jag har behövt det. Dåvarande dagisjobbet resulterade i många trötta dagar och flunssaperioder. Tränandet för min ultra-springning innebar mindre fokus på muskelbyggnad + sammanlagt tre månader av rehabiliterande. Och sommarlovet har inneburit en månad av njutande av livet på landet och utanför gymmet. Och ändå har jag fått lite till muskler! Och vad har den där sabla fettprocenten för skillnad när jag faktiskt gillar min kropp och vad den kan göra. För övrigt så har min vikt ändå pendlat mellan 62,5kg och 66,5kg under året och jag har hela tiden sett ganska likadan ut. Mitt förhållande till min kropp har mera hängt på mitt mående och min ork än siffrorna på vågen.


Spegel-gymselfie för att påminna mig själv om att jag ju nog är mycket nöjd med hur min kropp ser ut

Samtidigt kan jag också ta det här som en påminnelse till mig själv med tränandet, att om jag väntar mig att få mera muskler så måste jag också strukturera min träning enligt det ;) men om målet är allmänt välmående med muskler som bonus så fungerar mitt system riktigt bra som det har varit.


Så, vågen och InBody kan vara bra sätt att följa sin utveckling om målen är kopplade till vikten. Men låt dem inte distrahera dig och få dig att må dåligt när du annars är nöjd med var du är <3

- Blanca


Laku och vegan choko på kvällen för att fira fredag och screw siffrorna på vågen

0 comments