Search
  • kohlerblanca

Kvinnor! Våga vara starka!


Min vilja att vara stark tror jag att kommer redan från barndomen. Från att växa upp bland tre bröder och inga systrar. Jag hade inget emot det och jag tog gärna på mig flickrollen. Jag älskade att leka med barbien och rita prinsessor. Men samtidigt ville jag nog också vara one of the boys. Leka med deras bilar och tuffa action-gubbar. Och inte vara något svagare fysiskt.


Nu i vuxen ålder har mina bröder lite fördel av hormoner och kroppsstorlek, men fortfarande gör jag mitt bästa för att vara lika stark. Jag tycker att det känns tufft att också jag kan vara med och hjälpa och lyfta saker. Att inte automatiskt räknas bort bara för att jag är kvinna. Kanske det är feministen i mig som vill vara jämlik med män också vad gäller fysisk styrka.


Några gånger har jag hört kvinnor som kommenterar att de inte gillar att vara starka. Bland annat en vän som berättade att hon inte vill sätta till vikter när hon tränar. Inte på grund av den klassiska orsaken, att hon skulle vara rädd för att få för stora, ”manliga” muskler, utan för att hon inte tycker om att vara så mycket starkare än alla andra. Som att det skulle vara något att skämmas över. Det kändes så fel för mig. Styrka, både fysisk och psykisk, är ju något jag tycker man ska vara stolt över!


Men så har det har ju hört till kvinnorollen att vara tunn och vek, och låta männen sköta det tunga lyftandet...


En av de sakerna som hjälpte mig att äta bättre och komma bort från övertränandet var att jag påminde mig om min grundorsak varför jag vill ha bra levnadsvanor. Och det är att jag vill känna mig stark. När jag inte sköter om mig - vare sig det är att äta för strikt eller slappt, träna för mycket eller för lite - så är stark det sista jag känner mig. Och inte endast fysiskt. Jag blir gråtig, överkänslig och får mycket mer negativa tankar! Och det är hemskt.


Ett effektivt sätt för mig att känna mig starkare mentalt är att känna mig stark fysiskt. Dåliga dagar då min inre kritiker håller tal tycker jag att det ger en fantastisk boost att se hur tunga vikter ”lilla jag” kan lyfta. Och jag kan känna en (kanske fånig) stolthet i att kunna träna bland männen utan att nödvändigtvis vara den svagaste.


Jag tycker att det är superbra att den nuvarande träningstrenden får kvinnor till gymmen. ”Strong is the new skinny” och allt det där. Men många gör det säkert till stor del för att passa in i skönhetsidealen. Jag hoppas ändå att många också gör det för att göra sig fysiskt starka. För det är något att vara stolt över, det ger styrka till resten av livet och det är så värdefullt.

- Blanca

0 comments