Search
  • kohlerblanca

Gör du dina matval på autopilot?

Har du någonsin letat i skåpen efter något att äta fast du inte är hungrig? Har du någonsin valt färdigmat i butiken för att det är det första du kommer på? Har du någonsin ätit godsaker bara för att de varit rakt framför näsan på dig?


Många av våra matval gör vi utan ordentlig eftertanke. Per automatik. För att vi nu alltid gjort så. Ett väldigt bra sätt för att uppmärksamma sig själv på sina val är att ta bild av varje sak man äter och skriva ner kort varför man valt just det här. Vissa val kan ha en bra tanke bakom sig. Men vissa val har du kanske gjort bara på autopilot och stöder inte egentligen dina mål. Om du har som mål att ändra på vad du äter är det här ett superbra sätt att dels visualisera vad exakt du äter under en dag – men också, att märka mönster i varför du gör som du gör och upptäcka var du skulle kunna göra annorlunda.


Kanske du gjort ett visst val bara för att du var trött. Kanske du gjorde ett annat för att miljön dirigerade dig i den riktningen. Så kanske din pizzakväll faktiskt var ett medvetet beslut för att du ville njuta av fredagkvällen.


För att man ska leva som man lär så beslöt jag mig för att göra den här övningen själv igår. Här är mitt resultat:


1. En stor kopp kaffe direkt på morgonen för att jag tycker att det är mysigt att i lugn och ro sitta i soffan och läsa med en kopp kaffe.


2. Havregrynsgröt med frysta bär, jordnötssmör och proteinpulver. Jag har konstaterat att gröten känns bra i magen och håller mig mätt länge. Proteinpulvret är för att få lite extra protein (om jag skulle äta ägg skulle jag ha ett löskokt ägg i stället). Bären är för att öka näringsinnehållet. Jordnötssmöret är dels för att det är gott och dels för att jag ville ha lite mera kalorier i gröten.


3. Skollunch. Sallad + någonslags potatisgratäng/frestelse + bönor. Lunchen blir under skoldagar vad som serveras. Jag brukar försöka ta halva tallriken sallad och halva med veganalternativet som erbjuds.


4. Banan & ett par sojaknackkorvar före träningen. Det hade gått ett tag sen lunchen så behövde lite extra energi. Bananen gav passligt med energi tillräckligt snabbt. Korvarna gav lite extra protein + de var behändiga att äta direkt ur paketet. Kanske en lite udda kombination, men den uppfyllde sin funktion. Eftersom jag vet att tiden mellan lunch och träning blir lång så skulle jag kunna på förhand planera mitt mellanmål.


5. Fullkornspasta med apelsin-saffranssås + broccoli. Var inspirerad att laga något lite ordentligare och behövde äta tillräckligt för att förbättra återhämtningen från träningen. För att få tillräckligt med protein satt jag både nyhtökaura och tofurky bitar i såsen. För att få in grönsaker på ett gott sätt lade jag också med zucchini, paprika och lök.

6. En apelsin för att jag blev lite sötsugen efter middagen. Om det skulle ha funnits godsaker hemma är det mycket möjligt att jag skulle ha tagit det i stället. Men just därför har vi oftast inte godis i skåpen.


Alla val som man gör på autopilot behöver inte vara dåliga. Men om man är missnöjd med var man är just nu, kan det vara svårt att veta vad som ska ändras om man inte vet vad ”nu” är. Det kan hända att du märker att då du letar i skåpen efter godsaker har du egentligen tråkigt. Och att då du väljer snabbmat så gör du det för att du är trött och borde kanske planera maten i ett skede då du är piggare.


Övningen är lite av en matdagbok, men du tvingas i stunden att bromsa upp och reflektera över vad du just ska stoppa i dig + om du tar hjälp av någon annan så kan denna person lättare se vad och hur mycket du ätit.

- Blanca


Om du vill ha hjälp med att hitta mat- och levnadsvanor som får dig att må bättre i vardagen, ta kontakt så kan vi diskutera vidare!

greensandgainz@gmail.com

0 comments