Search
  • kohlerblanca

"BURN OFF FAT WITH THIS QUICK 15MIN WORKOUT"


Något som jag på senaste tiden har börjat bli allergisk för är träningar som marknadsförs som fettbrännande. De gör mig ledsen och störd på samma gång. Ledsen för att även omjag vet att för många är viktnedgång ett viktigt mål så känns det på samma gång som att träning blir reducerat till en fettförbrännare när det är så mycket mer än det.


Jag har varit där, räknat hur mycket kalorier ungefär jag bränt på motion per dag och sett hur många chokladbitar det motsvarar. Men mitt förhållande till hälsa och träning var inte hälsosamt då. Jag tycker att det är svårt att njuta av motion om man bara tänker på det som ett sätt att gå ner i vikt och ett sätt att kompensera för om man ätit för mycket. Nuförtiden försöker jag inte tänka på hur många kalorier förbränner när jag rör på mig (annat än om jag måste se till att jag äter tillräckligt). Utan träning och rörelse är ett sätt för mig att bygga en stark och hälsosam kropp som orkar och mår bra. Med bonus att jag gillar hur den ser ut då. Och när jag stundvis märker att vikten börjar krypa uppåt utan att jag vill det så är det dieten jag tittar på, inte mängden eller typen av träning.


Störd blir jag på det här med att faktiskt marknadsföra en viss typ av träning som fettförbrännande… All rörelse förbränner kalorier, vissa lite mer vissa lite mindre, och ökad kaloriförbrukning hjälper joo med viktnedgång. Men om ditt mål är att få bort fett så har din diet ändå större betydelse och det har inte så stor skillnad om du under träningens gång användet fett eller kolhydrater som bränsle. Om du använder mera av det ena under träningen använder du mera av det andra efteråt. Det som är viktigast är att du på något sätt tycker om motionsformen, för då orkar du göra det i långa loppet.


Så kan vi snälla, i stället för att bara fokusera hur mycket fett man bränner med träningen, fokusera på styrkan, uthålligheten, rörligheten vi bygger. Egenskaper som gör gott åt kroppen. Och egenskaper som när du förbättrar dem så kan vikten ändå gå ner om det är ditt mål.


Så fast resultatet kanske blir det samma, du tränar och går ner i vikt, så blir där en stor skillnad i din motivation bakom träningen. Känns det inte mentalt bättre att röra på sig för att man vill bygga upp något än för att man måste bort något? Eller är det bara jag?

- Blanca

0 comments