Search
  • kohlerblanca

Boost your quality of life with this simple method


Det tutas i oss genast i barndomen att det är viktigt att sova. Föräldrarna märker det, hur barnen blir griniga och störande när de är trötta. Samma sak gäller när man blir äldre. Då vi inte sover ordentligt fungerar kroppen inte ordentligt och allt känns tungt och godsakerna viskar lockande i vårt öra. Ändå känns det som att det anses ocoolt att satsa på sin sömn? Det är något som gamla tanter och gubbar gör. Går och lägger sig tidigt. Men när man är ung och framgångsrik så hinner man inte sova för att det finns - ju - så mycket viktigare saker att göra. Jag har åtminstone blivit småretad av vänner för att jag vill gå och lägga mig i tid.


Men vad leder det här till? Åtminstone inte framgång i hälsomål. Grunden till att få resultat från vilket program som helst, för vilket mål som helst, är att du måste kunna återhämta dig från det du gör och komma tillbaka som starkare. Där är bra sömn det effektivaste. Och när målet är att gå ner i vikt eller bara äta hälsosammare så blir det så mycket lättare att göra det när hormonerna är i balans och din kropp inte skriker efter snabb energi. Där har sömnen en otroligt stor påverkan.


Ändå glömmer vi bort det här. Hur stor påverkan den ocoola sömnen faktiskt har på hela vårt liv. Hellre är vi ute och festar sent. Stirrar på en skärm tills det är dags att lägga sig. Accepterar att vi är nu bara dåliga på att sova. Och skyller på fel diet, fel kosttillskott och fel träningsmetod när vi mår dåligt och inte får de resultat vi vill.


När jag började fundera på vilka saker som magiska viktminskningspiller utlovar konstaterade jag att det är inte långt ifrån vad tillräckligt med sömn ger. Sötsuget minskar, stressnivåerna sjunker, andelen fett som försvinner är större än muskelmassa, vi återhämtar oss bättre och ännu mer. Ja, listan är lång. Och ändå satsar vi inte på sömnen som vi borde.

Jag har inte någonsin varit superbra på att sova. Jag somnar nog snabbt men mitt nattliga liv är ofta oroligt med sparkande ben, sömngående och sömnpratande. Och jag hade redan tänkt att det är nu bara så jag är. Men efter tillräckligt många dåliga dagar och tillräckligt många kommentarer från min pojkvän gällande vad jag skulle kunna göra för att förbättra min sömn, har jag ändå kunnat ändra en del. Jag har som mål att inte stirra på telefonen just innan jag lägger mig (svårt). Jag kan organisera oroliga tankar genom att skriva dagbok. Sovrummets inredning har sakta avskalats. Och en rullgardin införskaffades för ett år sedan. Inte sover jag nu ändå alltid som en stock, men andelen bra nätter har ökat.


Om man söker på Google så kan man hitta många olika tips för vad man kan göra för att sova bättre. Alla saker hjälper inte för alla så det krävs lite testande. Sömnen är inte alltid en lätt sak att förbättra, men man kan åtminstone förbättra sina möjligheter genom att lägga den högt upp på prioritetslistan.

- Blanca

0 comments