Search
  • kohlerblanca

Behöver du bo i gymmet för att få resultat?


Har du någonsin funderat över hur många gånger du borde styrketräna för att få resultat? Grundprincipen är ganska lätt. Då du vill bygga större muskler, vilket hjälper dig både ifall du har som mål att gå ner i vikt och “tona”, och om du vill bli starkare, så behöver du träna varje muskel minst 2 gånger i veckan, med 10+ serier. Om du vill bli bättre och starkare på specifika lyft så kan det ha en fördel att träna dem oftare, eftersom teknik-komponenten är betydande. Genom att träna lyften flera gånger i veckan får du in många repetitioner då du är fräsch i kroppen och nervsystemet inte ännu är utröttat.


du vill bygga större muskler är den största drivande faktorn din träningsvolym (volym = serier x repetitioner x vikt) och forskning har visat att så länge träningsvolymen är den samma så kan vi se liknande ökningar (ev. lite bättre med högre frekvens) i styrka och muskeltillväxt oberoende om man tränar flere eller färre gånger i veckan. Större träningsvolym => större muskeltillväxt. Större träningsvolym leder även till större trötthet, så då vi lägger upp vår träning är det viktigt att tänka på att vi även klarar av att återhämta oss från träningspassen. Det är trots allt i vilan som vi blir starkare.

Bildkälla: MASS research review


Eftersom varje muskel borde bli tränad minst två gånger i veckan så borde du alltså träna minst två gånger i veckan. Du kan komma långt med två helkroppsträningar där du fokuserar på basövningarna så som squat, marklyft och bänkpress där många muskler aktiveras i samma rörelse. Man behöver inte köra med bodybuilding-program där varje kroppsdel behöver sin egna träningsdag ;)


Minuset med att träna två gånger i veckan är att ifall du vill göra många övningar och kanske inkludera några isolationsövningar så blir träningspassen lätt ganska långa. Låga energinivåer i slutet av passen leder dessutom till att du inte kan använda lika tunga vikter (=> mindre volym). Mera tid mellan träningspassen ger dig däremot mera tid för återhämtning och andra aktiviteter än gymträning.


Om du sprider ut träningsvolymen över flera dagar så är den lättare att hantera då du inte behöver pressa in lika mycket under ett träningspass. Du kan dessutom utföra rörelserna med fräschare krafter. Men - eftersom du kan effektivera träningen mera, pressas dina återhämtningsförmågor mera. Du har inte heller lika mycket tid att vila mellan träningspassen. Därför kan det t.ex. löna sig att inte hela tiden träna till failure och lägga in specialtekniker som drop-sets och rest-pause sets som pressar din kropp ytterligare.


vad ska du välja? Det beror på. Hur mycket tid har du att använda till träning? Hur bra kan du återhämta dig? Vad är dina mål? Vad är din träningserfarenhet? Och dessutom, vad är din preferens? Vill du gå flera gånger i veckan till gymmet eller vill du gå så få gånger som möjligt? Allt har fördelar och nackdelar men de goda nyheterna är att med smarta träningsprogram kan du få resultat oavsett vad du väljer.

- Blanca

0 comments

Recent Posts

See All